Hatha Yoga

De yoga die hier gegeven wordt is Hatha yoga. Hatha yoga is een tak van yoga die vooral bekend is omwille van zijn asana´s en pranayama. Wanneer in het westen gesproken wordt over yoga, wordt meestal Hatha yoga bedoelt.

Asana’s
Asana´s zijn specifieke lichaamshoudingen die tot doel hebben de energiebanen en –centra van het lichaam te openen zodat de prana of levensenergie vrij kan stromen. Om dit te bekomen is het nodig deze asana´s voor enige tijd aan te houden, op een stabiele en aangename manier, rustig en waar mogelijk diep ademhalend. Asana´s kunnen onderverdeeld worden in zittende, liggende, staande en omgekeerde asana´s. Gelijkertijd is er sprake van voor- en achteroverbuigingen, draaiingen en flankstrekkingen.

Pranayama
Pranayama zijn ademhalingstechnieken die de prana of levensenergie balanceren, activeren en vervolgens vermeerderen en op een hoger niveau doen trillen. Over het algemeen gebeurt de ademhaling bij pranayama diep en langzaam, waarbij vooral de uitademhaling verlengt wordt. In een later stadium wordt de adem ook vastgehouden.

Relaxatie
Op het einde van een hatha yoga sessie wordt meestal een moment van relaxatie ingelast. Dit gebeurt meestal al liggend op de rug, maar kan ook in andere houdingen gebeuren. Dit moment wordt gebruikt om de yogasessie volledig te laten doordringen en om tot een gevoel van vrede en rust te komen. Soms wordt er rustige muziek of shanting gedraaid op de achtergrond. Soms is er sprake van een geleide meditatie .

Overige Hatha yoga technieken
Buiten asana´s en pranyama bevat hatha yoga nog andere technieken. Deze technieken zijn echter voornamelijk voor gevorderde yogi´s en worden over het algemeen niet aangeleerd in het westen. De geïnteresseerde kan zich wenden tot het boek Hatha Yoga Pradipika.

Hatha yoga en het effect op stress
Yoga is een goede hulp voor mensen die hun stress willen verminderen. De invloed van yoga op het stressniveau werkt op verschillende manieren:

  • Door het concentreren op het lichaam en de ademhaling, gaat de gedachtestroom verminderen en kan de geest zich ontspannen.
  • De ademhaling wordt dieper en langzamer door pranayama waardoor de concentraties van zuurstof en koolstofdioxide in het bloed zich  gaat optimaliseren hetgeen een gunstig effect heeft op het centraal zenuwstelsel en de mentale processen.
  • Door het bewust stretchen gaat opgehoopte spanning in het lichaam loskomen. Deze spanning is meestal emotioneel van aard en de verwijdering hiervan, zorgt voor een grotere emotionele vrijheid. Tevens gaan afvolstoffen in de spieren loskomen en afgescheiden worden.
  • de asana´s zorgen voor een massage van de inwendige organen en klieren die daardoor beter doorbloed worden. Ook de bloedvaten en zenuwbanen gaan soepeler worden en beter functioneren doordat zij gerokken worden. Dit alles zorgt voor een betere hormonenhuishouding waardoor de niveau´s van stresshormonen zoals cortisol dalen.