zwangerschapsyoga

Zwangerschap is één van de meest ingrijpende en mooiste ervaringen in een vrouw haar bestaan. Niet alleen voor de moeder, maar ook voor het kind is het een zeer belangrijke periode.  Door deze intense verbondenheid, is de baby in staat de moeder haar emoties te ervaren. Het is dus van groot belang dat je als aanstaande moeder, ondanks de ongemakken van de zwangerschap, zoveel mogelijk mentaal en emotioneel in balans bent. Yoga helpt hierbij. Ook het lichaam, dat doorheen enorme veranderingen gaat, wordt gesteund door de ademhalings- en lichaamsoefeningen.
De yogaoefeningen tijdens de zwangerschapsyoga, zijn aangepast per trimester. Ook voor na de bevalling worden er specifieke sessies voorzien om het lichaam zo snel mogelijk weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen.

Een vereiste voor het beginnen met de lessen is dat je voorbij de 12de week zwangerschap bent. Dit omdat het lichaam het eerste trimester nog moet wennen aan de veranderingen en je het best zoveel mogelijk kunt rusten zodat het lichaam haar werk kan doen.

Zwangerschapsyoga is in de eerste plaats Hatha yoga en de lessen hebben bijgevolg een bepaalde opbouw. Dit wil zeggen dat een aantal dingen die je leert in een zwangerschapscursus, zoals bijvoorbeeld het opvangen van de weeën of de verschillende baringshoudingen, niet gezien worden. Zwangerschapsyoga is yoga aangepast aan de noden van de zwangere vrouw, niet meer maar ook niet minder.